Пантону фарби в якому разі використовуються в поліграфії та з якою метою?

Пантоні фарби: використання в поліграфії

Пантоні фарби

Фарби, які приготовлені для отримання певного відтінку, називаються пантонними.

Назва виникла від виробника Pantone. В каталозі пантонних фарб кожен відтінок має свій номер.

Особливістю пантонних відтінків є різна кольоровість на офсетного і крейдованому папері, тому в каталозі ви знайдете вказівку відтінків для кожного виду.

В поліграфії пантоннікі використовують для створення будь-яких кольорів.

Чотири основні фарби – пурпурна, чорна, блакитна і жовта – допомагають створити відтінки різної інтенсивності.

Навіщо потрібні пантони?

Пантоні фарби

Доцільність друку пантонними фарбами виправдана, коли більша частина матеріалу має певний відтінок. Друкарям не доведеться вгадувати відтінок і переживати через рівності кольору по ширині листа. Навіть на старих машинах можна швидко отримати фарбу певного відтінку. Коли замовник надає фірмовий колір логотипу, то основну частину матеріалу віддруковують чотирма традиційними кольорами, а брендове зображення – пантонов.

Вироби можуть відрізнятися в залежності від сфер використання:

– ювелірні;
– одежні;
– навісні;
– товарні.

Паперові навісні бирки допомагають надати одязі певного бренду неповторність.

Навісний ярлик приверне увагу і донесе до покупця потрібну інформацію. Вказівка ​​товарного знаку та логотипу – відчутний крок у рекламуванні вашого бренду.

Пантоні фарби

Ювелірні бирки містять інформацію про вартість за грам і артикул виробу. Оскільки кріплення до коштовностей проводиться спеціальними пломбами, вони вимагають особливої ​​специфіки виготовлення.

Картонні цінники містять інформацію про фірму, вартості, вазі, розмірах. На відміну від бирок ярлики більш змістовні, і включають в себе адресу фірми виробника, назва товару, сорт і дату випуску.

Основними перевагами пантонов є:

– відтворення будь-яких відтінків;
– необов’язкове присутність замовників під час друку;
– швидке висихання одного шару.

Якщо накладати фарби для отримання певного відтінку, утворюється товстий шар, який буде довго висихати. У разі використання готового пантона ця проблема вирішена. Щоб створити певний колір, можна грунтуватися на п’ятнадцять стандартних відтінків, які змішують у певній пропорції. За допомогою електронних ваг кладуть точну кількість певного кольору. Використовувати готові фарби набагато простіше.

Переваги пантонов на практиці

Пантоні фарби на пакетах Пантоні фарби на пакетах

Пантону в дизайні реклами та поліграфії відкривають широкі можливості. Оскільки пантон отриманий не процесі змішування декількох фарб друкарської машини, то його використання веде до економії при великій тиражности. Наприклад, друк коричневої папки в варіанті CMYK буде чотириколірної, а пантонов – одноколірної.

Завдяки високій точності передачі кольору, пантон є затребуваним. Змішані кольори можуть відрізнятися в залежності від обладнання і налаштувань. Пантон забезпечує стовідсотковий збіг кольору, незалежно від тиражу. Незважаючи на ідентичне процентне співвідношення фарби, помаранчевий в одній друкарні може відрізнятися від іншого.

Пантон дає незмінна якість, так як продається в готовому стані. Варто відзначити глибинність і інтенсивність пантонов в порівнянні зі сумішевими колерами. При великих однотонних зливках здебільшого використовують плашечниє фарби. За допомогою готового колера можна зробити дрібний шрифт в кольорі без несуміщення при друку.

Плашкові кольору ніколи не змішують! Вони використовуються для однорідного фарбування – фонів, логотипів, текстових заголовків. При друку кольорового зображення не використовують пантони.

Зверніть увагу: навіть якщо на екрані пантону фарбування виглядає не таким як у ескізі, після друку збіг буде стовідсотковим!

Замовляючи друк пантонними фарбами в друкарні LovePrint, ви отримаєте якісний і чіткий відбиток з повним збігом квітів.

Автор новини: Попова Тетяна